فعالیتهای علی افشاری در ایران
علی افشاری زاده ۱۳۵۲ در قزوین است. او در سال ۱۳۷۰ و در رشته مهندسی صنایع به دانشگاه صنعتی امیر کبیر راه پیدا کرد و فعالیت سیاسی خود را با عضویت در واحد فرهنگی خوابگاههای دانشگاه آغاز کرد و پس از آن به عنوان دبیر و عضو شورای صنفی دانشکده صنایع انتخاب شد و همزمان فعالیتهایش در انجمن اسلامی دانشجویان پلی تکنیک را آغاز کرد. سابقه چهار دوره فعالیت در شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه امیر کبیر و سه دوره دبیری آن و ۵ دوره عضویت در شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت و سه دوره مسئولیت واحد سیاسی آن را داشتهاست. همچنین وی یک دوره عضو هیئت امنای جامعه فارغ التحصیلان دانشگاه امیرکبیر بودهاست. (۱)
افشاری به عنوان عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم در کنفرانس برلین حضور یافت. این کنفرانس در آلمان برگزار شد و ۱۷ نفر از ایران در آن کنفرانس حاضر بودند. هدف از کنفرانس برلین، ایجاد پلی میان اصلاح طلبان داخلی و فعالان سیاسی خارج از کشور بود. حاضران در کنفرانس عبارت بودند از چنگیز پهلوان (نویسنده و روزنامه نگار)، حمیدرضا جلایی پور (روزنامه نگار که بعدا عضو حزب مشارکت شد)، محمود دولت آبادی (نویسنده)، فریبرز رئیس دانا (اقتصاددان)، منیرو روانی پور (نویسنده)، محمدعلی سپانلو (نویسنده)، عزت الله سحابی (فعال سیاسی)، شهلا شرکت (روزنامه نگار)، علیرضا علوی تبار(فعال سیاسی اصلاح طلب)، مهرانگیز کار (حقوقدان)، جمیله کدیور (منتخب مردم تهران در مجلس ششم)، کاظم کردوانی (پژوهشگر و عضو کانون نویسندگان)، اکبر گنجی (روزنامه نگار)، شهلا لاهیجی (ناشر)، خدیجه مقدم (فعال زنان و محیط زیست)، حسن یوسفی اشکوری (پژوهشگر دینی). (۲)
تعدادی از مخالفان جمهوری اسلامی در این مراسم به نشانه حضور داشتند که البته علی افشاری در مصاحبه ای با ایسنا آنها را اغتشاشگر و برانداز دانست و از صدا و سیما انتقاد کرد که چرا پاسخ قاطع مدعوین به این براندازان را پوشش نداد و اقدام به پخش گزینشی کنفرانس نمود. وی گفت: "متاسفانه صدا و سيما مراسم شب اول افتتاحيه كه پاسخهاي مناسبي به اغتشاش گران داده شد را از دستور پخش خارج كرد بويژه سخنان اكبر گنجي، يوسفي اشكوري، عزتالله سحابي وحميدرضا جلاييپور در انتقاد و حمله به گروههاي برانداز از صدا و سيما پخش نشد.(۳)
جالب اینجاست که دو نفر از شرکت کنندگان در کنفرانس برلین، کاظم کردوانی و چنگیز پهلوان، به ایران بازنگشتند و بقیه هم بعد از بازگشت به ایران به دادگاه احضار شدند. با وجود جنجال گسترده ای که در پی برگزاری این کنفرانس بر پا شد، حدود نیمی از شرکت کنندگان هرگز بازداشت نشدند و در دادگاه هم حکم های سبک و جریمه نقدی برای آنها صادر شد. علی افشاری نیز یکی از افرادی بود که شامل رأفت اسلامی شد و از مجازات سنگین رهایی یافت. (۴)
علی افشاری و قتلهای زنجیره ای
از مواضع خنده دار این عضو دفتر تحکیم وحدت حوزه و دانشگاه، موضع وی در برابر جنایت "موسوم به قتلهای زنجیره ای" است.او در عین حال که سعید امامی، یکی از مجریان و طراحان قتلهای زنجیره ای را قربانی و بازیچه دست بالادستیها می دانست از تجلیل و سفیدشویی دستان رییس جمهور محبوبش دست نکشید. او جایگاه خاتمی را در رابطه با قتلهای زنجیره ای دگراندیشان، قهرمانی عنوان کرد که باعث تغییر در رفتار وزارت اطلاعات شد.(۵)
علی افشاری و ماجرای کوی دانشگاه
علی افشاری در ماجرای کوی دانشگاه خود را از جریان موجود جدا کرد و اعتقاد داشت که اعتراضات سال ۱۳۷۸ از فاز دانشجویی خارج شده است و عده ای سودجو در پی مصادره آن هستند. موضع دفتر تحکیم وحدت که علی افشاری و اکبر عطری -موسس و مدیر موسسه توانا- عضو آن بودند، دو روز تحصن و سپس ختم ماجرا بود. شنیده ها حاکی از آن است که افشاری ۲۰ روز پس از قائله کوی دانشگاه به یک سفر تفریحی رفت که در این رابطه عکسی از وی در کنار سایر اعضای تحکیم وحدت در حال کشیدن قلیان در فضای مجازی منتشر شده است.(۶) افشاری در یک مصاحبه با صدا و سیمای جمهوری اسلامی از مردم دعوت کرد تا در تجمعی که به مناسبت محکومیت حادثه کوی دانشگاه از طرف رژیم برگزار می شد، شرکت کنند. (۷)
آیا ازدواج علی افشاری سازمانی است؟
افشاری در سال ۱۳۸۳ با دختر فریبا داوودی مهاجر ازدواج کرد. مهاجر در سال ۱۳۸۰ به عنوان مسئول سیاستگذاری دفتر تحکیم وحدت با علی افشاری آشنا شد. مهاجر در دولت خاتمی نیز چندین سمت اجرایی داشت. نکته جالب درباره این ازدواج پدر همسر افشاری است. محمد باقر بختیار، یکی از فرماندهان ارشد سابق سپاه پاسداران، همسر فریبا داوودی و پدر همسر افشاری است.
خروج افشاری از ایران
علی افشاری سرانجام در سال ۱۳۸۴ از ایران خارج شد. خبرگزاری تسنیم اعلام کرده که افشاری با بورسیه دولتی و جهت ادامه تحصیل از ایران خارج شده بود. او ابتدا به ایرلند و سپس به آمریکا رفت.(۸)
علی افشاری فعالیت خارج از کشورش را با سخنرانی در نشستی تحت عنوان "افقهای دموکراسی در ایران" که در کنگره آمریکا برگزار شده بود، آغاز کرد. وی در این همایش خواستار برقراری یک حکومت بر پایه اعلامیه جهانی حقوق بشر در ایران شد.(۹)
افشاری را می توان مجموعه ای از پارادوکسها نامید.
او در سالهای حضورش در خارج از کشور تعداد زیادی سخنرانی و مصاحبه انجام داد که در بخشی از آنها به شکل بسیار متناقضی اعلام نظر کرده است.
وی از جنبش سبز و اصلاحات در سال ۱۳۸۸ حمایت کرد. به رغم رسوایی های رهبران سیاسی انتخابات ۸۸ حمایت افشاری در مقاطعی از سالهای اخیر نیز ادامه پیدا کرد. به نظر می رسد که موضع افشاری دفاع از اشخاص است البته نه یک جریان.(۱۰)
علی افشاری شورای رهبری تشکیلاتی موسوم به همبستگی جمهوری خواهان ایران را راه اندازی کرد. وی هدف از راه اندازی این تشکیلات را گذار مسالمت آمیز از جمهوری اسلامی عنوان کرد. افشاری با برخی از فعالان سیاسی چپ گرا در این تشکیلات ائتلاف و همکاری نمود.(۱۱)
دشمنی علی افشاری با خاندان پهلوی و دیدگاه مشابه با جمهوری اسلامی در سیاست خارجه
علی افشاری در سالهای اخیر مخصوصا پس از اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶که نقش پهلوی در مناسبات و خواست مردم داخل ایران پررنگ تر شد، همواره تلاش داشته با فاشیست خواندن میهن دوستان و پادشاهی خواهان، آنها را به حاشیه برده و احساسات آنها را جریحه دار سازد. او حتی با تحریک میهن دوستان و توهین به آنها از اعتراضات جمعی ایرانیان نسبت به عملکردش، با کارت قربانی، بهره برداری تبلیغاتی کند. وی در یکی از توییتهای خود،شاهزاده را فاشیست خواند و جنایتکاران حاکم بر ایران را جزیی از همین مردم!
افشاری در توییتی دیگر رفتن برایان هوک را به فال نیک می گیرد و حمله ای دیگر به شاهزاده رضا پهلوی می کند.
مواضع ضد اسرائیلی علی افشاری
علی افشاری در سیاست خارجه نیز دلبسته و حامی جنگ طلبان و شبه نظامیان وابسته به تهران است. او در مقاله ای که در وب سایت خود منتشر کرد اقدام دولت اسرائیل علیه تروریست های حماس را جنایت آمیز عنوان کرد. او نوشت: "دولت اسرائیل و متحدان استراتژیکش، اقداماتش را که عمده آن جنایت آمیز بوده در پوشش دفاع مشروع توجیه می نمایند. در این یادداشت صرفنظر از دیگر ابعاد ماجرا کوشش می شود ادعای دولت اسرائیل را رد کرده و نشان دهد عملکرد نیروهای نظامی این دولت در چارچوب جنایت جنگی می گنجد." این یادداشت در سال ۲۰۱۲ در آمریکا نگاشته شده است. (۱۲)
افشاری در مقاله دیگری که در رادیو فردا منتشر کرد دفاع اسرائیل از خود در سال ۲۰۲۱، در برابر موشک پرانی سازمان تروریستی حماس را هم جنایت جنگی نامید. ظاهرا علی افشاری مواضعش با جمهوری اسلامی در جنایتکار دانستن دولت اسرائیل یکی است حتی اگر هزاران انسان بی گناه به دلیل منافع ایدئولوژیک تهران قربانی شوند.(۱۳)
درباره تحریمها هم موضع افشاری همان موضع اصلاح طلبان و سلبریتیهای حکومتی همراهشان است. تحریمها را بردارید چون دارو و تجهیزات پزشکی نیاز است. حالیکه بر کسی پوشیده نیست، دارو شامل تحریمها نبوده و نیست.
افشاری در توییتی نوشت، چنانچه رفتار جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی اصلاح شود و تحریمها برداشته شود، به نفع دموکراسی و حقوق بشر در ایران است. (۱۴)
در توییتی دیگر افشاری، به شکل غیر مستقیم خواستار رفع موقت تحریمها برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی شد. در حالیکه بر کسی پوشیده نیست، دارو شامل تحریمها نبوده و نیست.(۱۵)
علی افشاری به روشنی اعلام کرد که با تحریمها مخالف است و از آنها حمایت نمی کند.(۱۶)
اما پاسخ علی افشاری به پرسش "علی افشاری کیست؟"
"اگر چه سخت خودم را میتوانم مقید به جمعی خاص بکنم. اما گرایش به روشنفکری دینی دارم. قائل به سکولاریسم به معنای تفکیک دین و دولت و هوادار لیبرالیسم سیاسی هستم اما در حوزه اقتصاد سوسیالیسم را میپسندم. جهان وطنی و شهروند جهانی بودن نیز دیگر باور هویتی من ضمن پابندی و احساس غرور از هویت ملی ایرانیام است."
کلام آخر اینکه چگونه در عرصه سیاست می توان به فردی اعتماد کرد که ملغمه ای از تمام گرایشات را که از قضا جمع اضداد است برای تبلیغ سیاسی خود به کار می برد؟
چگونه رسانه هایی مانند ایران اینترنشنال و بی بی سی به افرادی بی پرنسیپ و حزب باد برای تحلیل مسائل سیاسی ایران در بند امروز تریبون می دهند و از همه مهمتر روابط هزارتوی اعضای سابق دفتر تحکیم وحدت حوزه و دانشگاه در مناسبات سیاسی اپوزیسیون چگونه است؟
گزارش تصویری - علی افشاری کیست؟ - مردی برای تمام فصول
Commentaires