محمد مساعد در سال ۱۳۶۹ در شهر رشت متولد شد. وی فعالیت روزنامهنگاری را از سال ۱۳۸۷ با هفتهنامه چلچراغ آغاز کرد و پس از همکاری با روزنامهها و مجلات مختلف اصلاحطلب، به عنوان خبرنگار اقتصادی در روزنامه شرق مشغول به کار شد. وی در سال ۲۰۲۰ جایزه ویژه آزادی بیان را از دویچه وله دریافت کرد. بعدها جایزه مزبور توسط همین خبرگزاری به صادق زیبا کلام (سال ۲۰۲۱ ) اعطا شد. مساعد جایزه امین الضرب - جایزهای از سوی اتاق بازرگانی تهران - را به عنوان بهترین خبرنگار بخش اقتصادی در سال ۹۷ دریافت کرد.
او از حامیان و نزدیکان حسن روحانی، رییس جمهور سابق جمهوری اسلامی است و در دوره انتخابات ریاست جمهوری وی در سال ۹۶ به عنوان سخنگو و دبیر شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در شهرستان صومعهسرا فعالیت داشت.
به بخشی از مصاحبه وی با نگاه ایران اشاره میکنیم: "دبیر و سخنگوی ستاد دکتر حسن روحانی در شهرستان صومعه سرا درباره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در شهرستان صومعه سرا گفت: درصد بالای مشارکت در انتخابات هفته گذشته و اقبال گسترده مردم شهرستان به دکتر روحانی پیام های روشنی برای مسئولین شهرستان و استان دارد که اگر شنیده نشود باعث سلب اعتماد عمومی از این جریان ریشه دار خواهد شد. محمد مساعد با ذکر این نکته که سابقه اصلاح طلبی مردم این منطقه به سال ها پیش بازمی گردد گفت: یکی از نکاتی که درباره مردمان این خطه نباید فراموش شود ریشه دار بودن ارزش هایی مانند دموکراسی خواهی و آزاداندیشی بین مردم صومعه سراست و حافظه تاریخی مردم این منطقه مملو از خاطرات مختلف تلاش برای احقاق حقوق ملت از جنبش مردمی جنگل در سال های ابتدایی قرن حاضر تا انقلاب اسلامی در سال ۵۷ است که تا حدود زیادی فضا را برای نشر افکار و اهداف اصلاح طلبانه در شهرستان فراهم کرده است."
وی در این مصاحبه ضمن دفاع از قیام میرزا کوچک خان جنگلی، یکی از خائنان به ایران که برای جدا کردن گیلان با روسها همدست شد، به تمجید از اصلاحطلبی پرداخت.
مساعد در سال ۲۰۱۹ پس از انتقاد به شریعتمداری وزیر وقت وزارتخانه صمت از روزنامه شرق اخراج شد؛ وزیر همان دولتی که وی سنگش را به سینه میزد و عضو فعال ستاد انتخاباتیاش بود.
محمد مساعد یکبار نیز در یک برنامه زنده تلویزیونی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی - جایی که انتخابها امنیتی و گزینشی است - حضور یافت.
او مصاحبههای متعددی با مسئولان رژیم داشت. ترتیب دادن این گونه مصاحبه ها بدون اتصال به رانت رسانه های اصلاحطلب ممکن نیست.
نحوه دستگیری
به نوشته وبسایت "ایران وایر"، (رسانه منتسب به نایاکی ها) محمد مساعد را در یکم آذرماه ۱۳۹۸ در خانهاش بازداشت کردند. دلیل دستگیری او توییتی درباره قطع اینترنت ایران در جریان اعتراضات آبان ۹۸ عنوان شده بود. وی با بیان واضحات، تبدیل به یک قهرمان شد. در این مسیر رسانههای معلومالحالی چون ایرانوایر، دویچهوله و توانا به این قهرمانسازی کمک شایانی کردند. بسیاری براین باورند که تمامی این اتفاقات توسط سیستم امنیتی جمهوری اسلامی برنامهریزی شده تا محمد مساعد به آمریکا صادر شود.
مساعد تنها دو هفته را در بازداشت سپری کرد و پس از آن به ترکیه رفت. دادگاه انقلاب پس از خروج وی از ایران او را به چهار سال و نه ماه زندان محکوم کرد.
در ترکیه به دلیل ورود و اقامت غیر قانونی دستگیر شد. در حالیکه هنوز خبر بازداشت محمد مساعد در ترکیه، توسط روزنامه نگاران و فعالان مدنی متمایل به جناح اصلاح طلب حکومت در شبکه های اجتماعی دست به دست می شد، ناگهان خبر مهاجرت این ژورنالیست اصلاحطلب به آمریکا، کاربران توییتر فارسی را در بهت و حیرت فرو برد.
به نقل از برخی کاربران توییتر فارسی جیسون رضائیان و همسرش یگانه رضائیان بانی مهاجرت محمد مساعد به آمریکا بوده اند. صحت این نقل قولها زمانی بیشتر قوت گرفت که محمد مساعد اولین مصاحبه خود را با جیسون رضائیان - به نمایندگی از واشنگتن پست - انجام داد. در این مصاحبه جیسون رضائیان اذعان داشت که مساعد با کمک موسسه committee to protect journalists که علاوه بر یگانه رضائیان، کریستین امانپور را نیز به عنوان عضو مشاور در اختیار دارد، به آمریکا مهاجرت کرده است. مساعد در این مصاحبه که با محوریت اقدام به ربایش مسیح علینژاد توسط جمهوری اسلامی ترتیب داده شده بود به وضعیت نابسامان خبرنگاری در ایران اشاره کرد و اعلام کرد: ایران سیاهچالهای است که اخبار درست از آن خارج نمیشود.
چندی پس ازاین مصاحبه، رضا رضائی خسروی فعال توییتری افشا کرد که یکی از کاربران توییتر به نام رقیه نفری که گفته میشود یک آخوندزاده است به همراه مساعد به آمریکا مهاجرت کرده است.
اما رقیه نفری کیست؟ بنا به ادعای رضا خسروی "او فرزند آیتالله حجت نفری قلعه است." اشرف (رقیه) نفری متولد آبان ۱۳۷۶، دانشجوی اخراجی رشته ریاضی دانشگاه خواجه نصیر طوسی است.نفری گرایشات مارکسیستی دارد. نیروهای امنیتی وی را در ۷ اردیبهشتماه ۱۳۹۸، به خاطر فعالیت در شبکه های اجتماعی در شهریار بازداشت و به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی در تهران منتقل کردند.او پس از چند روز با پایان مراحل بازجویی به زندان قرچک ورامین منتقل و در ۱۴ اردیبهشتماه ۱۳۹۸، با تامین وثیقه، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد. شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری، رقیه نفری را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۴ ماه حبس تعزیری محکوم کرد. حکم صادره توسط دادگاه بدوی، بعد از تسلیم به رای و عدم اعتراض متهم به ۳ ماه حبس کاهش پیدا کرد.
نکته جالب درباره این پرونده، عدم اعتراض متهم به رای صادره بود و جالبتر اینکه دادگاه تجدیدنظر به شکل خودخواسته رای صادره را از ۴ به ۳ ماه کاهش داد. این امر نشان از نظر مساعد قاضی پرونده و بازجوها نسبت به وی بوده است.
نکته دیگر بازداشت کوتاه مدت او(یک هفته) است. به یاد داشته باشیم که مساعد هم تنها دو هفته در بازداشت نیروهای امنیتی بوده است.
بنا به توییت رضا خسروی، در حالیکه کاربران توییتر نگران وضعیت مساعد در ترکیه بودند او در حال چانهزنی برای پارتنر خود بود تا بتواند به همراه او به آمریکا برود.
تا لحظه تنظیم این پژوهش مساعد این ادعا را تکذیب نکرده است.
افشای این خبر واکنشهای زیادی را در توییتر فارسی به همراه داشت. کاربران مساعد را یک صادراتی دیگر نامیدند که با پروژه سازی وزارت اطلاعات به آمریکا صادر شده است. حمایت فرد معلومالحالی چون بهمن کلباسی خبرنگار دلبسته جمهوری اسلامی شاغل در بیبیسی فارسی نیز به تئوری صادراتی بودن مساعد وزن بیشتری میدهد.
در پایان پرسشهای بیشماری را میتوان مطرح کرد که پاسخ به آنها کمک شایانی به واکاوی این پروژه خواهد کرد:
نخست اینکه به چه دلیل محمد مساعد، تنها دو هفته در بازداشت بوده آیا او در این مدت واقعا بازجویی شده یا تحت آموزش بوده است؟
دوم، چرا پس از ورود به ترکیه درخواست پناهندگی نکرد؟ آیا تمام این فرآیند تنها یک ترفند رسانهای برای فریب مردم بوده است؟
سوم اینکه آیا دلیل نزدیکی او به جیسون رضائیان تنها تسهیل پروژه مهاجرتش به آمریکا بوده یا اینکه او از طریق امنیتی ها به رضائیان متصل شده است؟
مساعد مدتی است که سکوت اختیار کرده و پاسخی به مخاطبان خود نمیدهد و این نظریه را تقویت میکند که "او یک مهره صادراتی است."
گزارش تصویری - محمد مساعد کیست ؟
Opmerkingen