ویزاسازان حقوق بشر
در ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ سعید بشیرتاش فعال سیاسی طرفدار حزب ملت ایران پروسه دریافت ویزای بشر دوستانه برای تعدادی از پناهندگان ترکیه را آغاز کرد.
این افراد در دو مرحله به بلژیک، محل اقامت سعید بشیرتاش و جایی که همسر وی دریا صفایی نماینده پارلمان آنجاست، منتقل شدند. دریا صفایی در رسانههای هلندی زبان همواره تلاش کرد که نقش خود را در صدور ویزاها کمرنگ و بی اثر نمایش دهد. حال آنکه در رسانه های فارسی زبان موضوع کاملا متفاوت بود و ظاهرا دریا صفایی و سعید بشیرتاش عملکردی تیمی را در رابطه با پروسه اخذ ویزاهای بشردوستانه نمایش می دادند.
این پژوهش با بررسی لیست برخی از افراد با سوابق مشکوک که با اخذ ویزاهای مزبور به کشور بلژیک منتقل شده اند، تلاش دارد نوری بر زوایای تاریک این پروژه بتاباند.
مینا مصطفوی
عجیبترین فرد لیست ویزاهای حقوق بشری بشیرتاش، بازرس سابق وزارت ارشاد جمهوری اسلامی است. مینا مصطفوی، بازرس ویژه وزارت ارشاد در بخش سانسور مطبوعات بود. وی به همراه همسرش که ظاهرا کارمند سابق وزارت دفاع جمهوری اسلامی است، به یاری ویزاهای بشردوستانه آقای بشیرتاش به ترکیه منتقل شد. این در حالی است که بنا بر مدارک موجود خانم مصطفوی تا سال ۲۰۱۵به عنوان دانشجو در ترکیه اقامت داشت نه پناهجو!
هومن کاووسی پور، همسر مینا مصطفوی عضو کارگروه جوانان شورای گذار است. شنیده ها حاکی از آن است که وی در پروسه مهاجرت به بلژیک اطلاعات کامل خود را ارائه نکرده است.
شیما بابایی و داریوش آبدار
شیما بابایی و همسرش داریوش آبدار ملقب به زند نفرات بعدی این لیست بودند. او پس از مهاجرت به ترکیه، با وجود سن کم به سرعت تبدیل به یک چهره رسانه ای گردید و در مدت زمان کوتاهی به تلویزیون هایی مانند منوتو و ایران اینترنشنال راه پیدا کرد. امیر اعتمادی عضو سابق دفتر تحکیم وحدت در یک کارگروه بسته تلگرامی که بعدها اسکرین شات های گفتگوی این گروه در فضای عمومی منتشر گردید از کلاهبرداری این زوج با نام کمک به زندانیان سیاسی گفته بود.
پیشتر امیر اعتمادی در رشته توئیتی این زوج را کلاهبردار و مشکوک به همکاری با نیروهای امنیتی دانسته بود.
همزمان با افشای هویت سیده مینا مصطفوی که اسناد آن توسط فعال توییتری، رضا رضایی خسروی برای نخستین بار در فضای توییتر منتشر گردید، و پرسشگری کاربران ایرانی، سعید بشیرتاش با انتشار رشته توئیتی ادعا کرد که نقشی در انتخاب اسامی لیست ویزاهای بشردوستانه اش نداشته است! همزمان داریوش آبدار در کامنتی زیر توییت بشیرتاش نوشت " بیشتر افراد این لیست رو من معرفی کردم"
اینکه چگونه سعید بشیرتاش به این فرد فاقد رزومه سیاسی مشخص، اعتماد کرده و تهیه لیستی به این مهمی را بر عهده او نهاده، خود پرسشی است قابل تامل. از سوی دیگر می توان پاسخ داریوش آبدار (زند) را توجیهی در شائبه تهیه لیست پناهجویان وابسته به بشیرتاش توسط مهره دل سپرده به جمهوری اسلامی در رسانه های فارسی زبان یعنی پیمان عارف دانست. پیمان عارف از حامیان جمهوری اسلامی در بلژیک است. وی در گفتگوی زنده ای در کلاب هاوس به صورت غیر مستقیم به نقش خود در دخل و تصرف در این لیست اشاره کرد.
علیرضا رایگان
نفر بعدی لیست بشیرتاش، علیرضا رایگان کارمند توانا است. رایگان پس از انتقالش به بلژیک در توییتی اعلام کرد که از طرف جمهوری اسلامی بارها تهدید شده بوده است. این در حالی است که به نقل از یک منبع موثق، وی پاسپورت خود را از سفارت جمهوری اسلامی در شهر آنکارا دریافت کرده بود.
محمد(ایوار) فرهادی
نفر بعدی لیست بشیرتاش، محمد فرهادی بود؛ کاربر پرفالوور توییتر با نام "کچل مو فرفری". در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۸ بیتا جورابدوز کارمند تلویزیون آزادی، در توییتر خود اعلام کرد، از دستگیری و بازجویی ایوار فرهادی توسط وزارت اطلاعات خبر داد. وی اعلام کرد که ایوار فرهادی اکنون در ترکیه است. گواه این ادعای خانم جوراب دوز، تصاویر برگه هایی بود که ظاهرا صورت وضعیت زندانی را تشریح می کرد.
بعدها با انتشار چت های میان گروهی محمد (ایوار) فرهادی، معلوم شد که وی ادمینی برخی اکانتهای کاربران توییتر، که پیش از وی بازداشت شده بودند را، در اختیار داشته است. افشای این موارد، گمانه زنی ها پیرامون ارتباط او با نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی را تقویت نمود.
ایوارفرهادی بعدها در توییتر گفت کاربری به نام آسپیران باعث دستگیریاش شده است. فرهادی گفت ۴۸ ساعت پس از افشای هویتش توسط این کاربر از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده.
ایوار فرهادی بارها از سوی افرادی چون مسیح علینژاد حمایت شد. کامران ایازی در توییتر اعلام کرد که بشیرتاش به او گفته، ایوار فرهادی را با سفارش امیر حسین اعتمادی در لیست ویزاها قرار داده است. ایوار فرهادی پس از ورودش به ترکیه اعلام کرد که در زندان مشهد هم بند یک زندانی آمریکایی به نام مایکل وایت بوده که امیر اعتمادی مقدمات آزادی وی را فراهم نموده است. البته رسانه ها، آزادی وایت را صرفا نتیجه تبادل وی با یک زندانی تبعه ایران عنوان کردند.
ناصر خوشنویس
کاربر آسپیران با هویت ناصر خوشنویس یکی دیگر از افراد لیست بشیرتاش است. وی مدعی است که در جریان اعتراضات سال 96 در کرج بازداشت شده است. وی پس از ورود به ترکیه توسط شراگیم زند به رسانه معلومالحال ایران وایر جهت مصاحبه معرفی شد. او در آن مصاحبه گفت که اکانت کاربری توییترش برای مدت زمان طولانی در اختیار نیروهای امنیتی قرار داشته و وی در دستگیری کاربران ایرانی توییتر بی تقصیر است. جالب اینجاست که ایوار فرهادی و ناصر خوشنویس هر دو، یکدیگر را به همکاری با سیستم امنیتی جمهوری اسلامی محکوم کرده بودند.
زد و بندهای سیاسی - بشیرتاش نان خود را از هر طرف به کره مالیده است
به رغم ادعاهای بشیرتاش و همسرش دریا صفایی، نماینده فعلی پارلمان بلژیک، مبنی بر نیت بشردوستانه در اخذ ویزاها برای افراد انتقال داده شده و افراد حاضر در لیست انتظار، نگاهی به نام و گرایشات و وابستگیهای سیاسی این افراد، نشان میدهد که مسئله «زد و بند» و «نمک گیر کردن» چند تشکل سیاسی به اصطلاح اپوزیسیون در این پروسه مطح بوده است:
ایوار فرهادی و ناصر خوشنویس از تیم امیر اعتمادی عضو سابق دفتر تحکیم وحدت و از اعضای دانش آموختگان لیبرال، سارق اکانت های ایران فرشگرد و نزدیک به سازمان غیر انتفاعی «اتحادیه دموکراسی برای ایران» (نوفدی).
همسر مینا مصطفوی یعنی هومن کاووسی پور از اعضای شورای گذار و همکار محسن سازگارا از بنیانگذاران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. علیرضا رایگان کارمند موسسه توانا.
سعید بشیرتاش در کنار این گروههای سیاسی و معلومالحال موفق شد تعدادی نیروی امنیتی را به خاک بلژیک وارد کند. گذر زمان کارکرد این افراد را به نفع جمهوری اسلامی آشکار خواهد کرد.
گزارش تصویری - ویزاسازان ، قسمت دوم- کاروان بلژیک
Comments